NO´s største utvalg
Tjen opp bonus på dine kjøp
2-5 dagers levering
Gratis frakt over 699,-ellers 59,-
Jern

Jern

For at kroppen skal kunne fingere optimalt, må vi få pumpet oksygen rundt i kroppen.
Det er mineralet jern som transporterer oksygenet, og som er med på å
opprettholde mange av kroppens viktige prosesser.

Les mer om Jern her >>

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.

Hva er Jern

jern-foedevarer
Jern er et grunnstoff som spiller en viktig rolle i kroppens oksygenopptak. Du finner 2/3 av jerninnholdet i blodet og musklene, mens resten blir lagret i milten, leveren og i beinmargen. Det er i beinmargen at de røde blodlegemene blir dannet, og jern er med på å binde oksygenet til de røde blodlegemene.

Cirka hver femte norske fertile kvinner har, eller er på vei til å få, jernmangel. Jernmangel rammer hovedsakelig kvinner i fruktbar alder, som ikke får dekket det daglige behovet av jern via kostholdet.

Lider jeg av jernmangel?

Lider du av jernmangel i lengre tid, nedsettes evnen til å transportere oksygen rundt i kroppen, og du vil kunne oppleve symptomer som tretthet og vanskeligheter med å puste. Da oksygenet ikke tas opp korrekt, vil kroppen din ikke kunne yte optimalt, og du vil føle deg svakere enn du pleier.

I Norge får norske kvinner i snitt kun i seg cirka ni mg jern daglig gjennom kostholdet, og det optimale jerninntaket er på 12-18 mg. Når kroppens jerndepoter er tomme, oppstår det en mangeltilstand, og du vil føle deg trett, uten ork, og ha vanskelig for å konsentrere.

Symptomer på jernmangel

  • Tretthet og åndenød.
  • Blek hud
  • Hjertebank
  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Svekket hukommelse
  • Vanskeligheter med lærings- og konsentrasjonsevnen

Hvem opplever oftest jernmangel?

  1. Kvinner med menstruasjon
  2. Eldre med ensidig kosthold
  3. Folk med gluten-intoleranse
  4. Gravide
  5. Vegetarianere og veganere

Matvarer som inneholder jern

Kroppen tar opp omtrent 10 prosent av det jernet vi får i oss via kostholdet vårt. Det er derfor også viktig å vite hvilke matvarer som fremmer jernopptaket, slik at man tar opp så mye jern fra kostholdet sitt som mulig.

Forsøk viser at den optimale kombinasjonen av matvarer for å øke opptaket av jern er å spise kjøtt, fjærkre eller fisk, sammen med grønnsaker og frukt med høyt jerninnhold, til så mange måltider som mulig.

Topp 10 matvarer med jern

Mengden av jern er angitt per 100 gram av den gitte matvaren.
  • Lever: 30,5 mg.
  • Hvetekli: 19 mg.
  • Linfrø: 14,6 mg.
  • Sesamfrø: 14,6 mg.
  • Soltørket tomat: 9,09 mg.
  • Tang: 9 mg.
  • Kanelstang: 8,3 mg.
  • Mungbønner: 6,5 mg.
  • Kikerter: 6,4 mg.
  • Cashewnøtter: 6 mg.

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kassen

Opdaterer din indkøbskurv

cart-loader